Bart Swings neemt het in Antwerpen op tegen Tourtoppers

Op 8 augustus debuteert Bart Swings als wielrenner. De schaatser die ons land op de Olympische Winterspelen een zilveren medaille bezorgde neemt het in het SD Worx Na-Tour Dernycriterium van Antwerpen op tegen een aantal toppers uit de Tour. “Ik heb altijd al willen koersen. De vervulling van een jeugddroom is dit.”

De organisatoren van het SD Worx Na-Tour Dernycriterium presenteerden gisteren een eerste grote naam op de affiche. Ook al legt schaatser Bart Swings op 8 augustus in de Antwerpse binnenstad – start en aankomst van het criterium vinden plaats op de Grote Markt – zijn allereerste competitiekilometers als wielrenner af, toch is de wereld van de fiets hem niet helemaal vreemd. “Trainingsritten op de fiets vormen een belangrijk deel van mijn voorbereiding op grote toernooien”, klinkt het. “Tot vier keer per week kruip ik voor maximaal vier uur de fiets op. Want skeeleren en schaatsen zijn verwant aan fietsen. Je spreekt deels dezelfde spiergroepen aan, en de kracht komt vooral uit je bovenbenen. En in de tests die ik eerder aflegde liet ik telkens toch behoorlijke waarden qua wattages noteren, Dus dat stelt me enigszins gerust. Al besef ik best dat ik nog heel wat te leren heb.”

Bart Swings draaide maandag voor het eerst rondjes op de openluchtpiste in Wilrijk, in het kielzog van de ervaren gangmaker Walter Huybrechts. De eerste van een reeks sessies. Want Swings wil op 8 augustus geen modderfiguur slaan in Antwerpen. “Er komt een gezonde vorm van spanning bij kijken”, klinkt het. “Want ik neem het straks niet op tegen een aantal figuranten. Ik trek dan ook ruim een maand uit om me echt klaar te stomen voor deze wedstrijd. Qua sfeer en beleving wordt het top, daar ben ik nu al zeker van. En als het experiment meevalt sluit ik niet uit dat ik later nog aan de start van een aantal wedstrijden zal verschijnen. Ik loop al langer rond met de gedachte af en toe te gaan koersen. Het aanbod van de organisatoren van het criterium van Antwerpen was voor mij dan ook het signaal eindelijk eens werk te gaan maken van het realiseren van een droom die ik al veel langer koesterde.”
Bart Swings is al van kindsbeen af verknocht aan het wielrennen. “Als jonge gast ging ik met de familie langs de kant van de weg naar de Tour kijken. En tijdens de conditionele opbouw naar een belangrijke wedstrijd plan ik mijn trainingen zo dat ik tijdens rustpauzes naar de rechstreekse uitzending van ritten in de Giro of de Tour kan kijken. En nu kan ik eindelijk eens uitkomen tegen de atleten waar ik zo naar opkijk. (Lacht) Ik hoop alleen maar dat ze niet te streng voor me zullen zijn.”

Terug naar nieuws overzicht