Ongeziene nieuwe formule tijdens dernycriterium op Antwerpse Grote Markt

Op 31 juli treedt Mathieu van der Poel aan in het SD Worx Na-Tourdernycriterium in Antwerpen. Aan de zijde van een andere topper nog wel, met name Sanne Cant. Organisatrice Joyce Foubert pakt straks immers uit met een unieke formule. Een topper bij de mannen wordt gekoppeld aan een vrouw met een gelijkaardige status. 

Het nieuwe concept van het dernycriterium op de Antwerpse Grote Markt vraagt wel een woordje uitleg. “Nu er straks een Europese én een wereldtitel op het spel staat voor teams die samengesteld worden uit mannen en vrouwen, wil Antwerpen een aantal renners een ‘generale repetitie’ aanbieden”, vertelt Joyce Foubert. “Er wordt op 31 juli in teamverband een gezamenlijke koppeltijdrit afgewerkt. Daarna volgt een afvallingswedstrijd en de avond eindigt met 2 (aparte) dernyreeksen als spetterende epiloog. De winnaar wordt een team, niet langer een individuele renner.”

Dat Van der Poel gekoppeld wordt aan Cant, is niet te ver gezocht; ze zijn immers beiden regerend wereldkampioen veldrijden. Over de samenstelling van de rest van het deelnemersveld wordt momenteel nog flink onderhandeld, maar het SD Worx Na-Tourdernycriterium pakt dus al uit met een ‘koningskoppel’ dat zijn gelijke niet kent.

Parcours

Omwille van het historische karakter van de Grote Markt en de gezellige sfeer in de stadskern verhuisde het dernycriterium vorig jaar al van het MAS terug naar de huidige, vertrouwde locatie. Het parcours is om praktische redenen licht gewijzigd en loopt van de Grote Markt langs de Wisselstraat, Hofstraat, Zirkstraat, Vleeshouwersstraat, Bullinckplaats, Kuipersstraat, Willem Ogierplaats, Kaasstraat en de Suikerrui opnieuw naar de Grote Markt. 

Veel draaien en keren dus, zodat renners en gangmakers zich ook deze editie weer volledig kunnen uitleven. “Het levendige en bruisende van de Stad Antwerpen is een grote troef”, vindt Foubert”, en bovendien is het tussen de gebouwen iets gezelliger dan aan het MAS, waarmee ik overigens totaal geen afbreuk wil doen aan die locatie. Maar de sfeer van de Grote Markt kan je er niet evenaren en dat is toch een erg belangrijke factor.” 

Programma

“Het programma is dit jaar echt gemaakt voor de toeschouwers”, probeert Foubert je al warm te maken voor 31 juli. “De renners rijden 3 verschillende disciplines én ze komen vaak voorbijgereden. Het parcours is meer uitgetrokken en beter toegankelijk voor de toeschouwers. Er is ook aandacht besteed aan entertainment: leuke fietsgerelateerde kraampjes, unieke ervaringen, optreden op de Grote Markt na de wedstrijd, etc.” 

Foubert blikt ook met een goed gevoel terug op de editie van vorig jaar. “Ik ben ook opgelucht dat alles in zijn plooi is gevallen na zoveel extra en nieuw werk”, zegt ze. “Niets kon er overgenomen worden van de jaren voorheen omdat er een volledig nieuw parcours en infrastructuur nodig was. Ik zat al eerder met dit nieuwe concept in mijn hoofd, maar je moet natuurlijk eerst leren stappen voor je gaat lopen. Omdat het vorig jaar al zo’n zwaar en hectisch jaar was met veel extra werk, heb ik dat concept uitgesteld. De overstap van Eilandje naar Grote Markt heeft ons goed gedaan, maar het heeft ook enorm veel gekost.”

Hoe verloopt het met de voorbereidingen? “De voorbereidingen beginnen iets meer dan een maand op voorhand goed te lopen. Het was dit jaar lang zoeken naar zekerheid – lees: verkiezingen, wegenwerken op het vorige parcours,… – Maar nu ben ik blij dat de drive er weer is en ons team op volle toeren draait richting 31 juli. De voorbije maanden ging het vooral over grote lijnen tekenen, zoals goedkeuring parcours, VIP-locatie en sponsorbudget rondkrijgen. Nu zijn we volop aan de details bezig: drukken van uitnodigingen, social media die opgang komt, renners contacteren, contracten opmaken, inrichting van de VIP, etc. Nu begint het organiseren zelf, voor mij persoonlijk is dat het leukste gedeelte.” (lacht)

De organisatie hoopt dit jaar opnieuw 10.000 wielerfans naar Antwerpen te lokken.

Wielerverhaal

Terug naar nieuws overzicht